Resultat

Minskade värmekostnader - 97 572 kr

Reducering ac CO₂-utsläpp - 11 989 kg

Reducering kWh - 24,1 kWh/m²

Årlig energibesparing 11 %

Typ Bostadsrättsföreningar

Lokalisering Stockholm

eGain forecasting™-styrd yta 5 551 m²

Brf Postiljonen, Stockholm

Bakgrund och målsättning

Bostadsrättsföreningen Brf Postiljonen på Södermalm i Stockholm består av 147 lägenheter i en kvadratisk fastighet med innegård. Den vackra fastigheten som är byggd 1927 är typisk för området med stomme i tegel, putsade fasader och träbjälklag.

Föreningen sökte en tid efter sätt att minska sina höga värmekostnader och blev då inbjudna till ett möte med SBC med fokus på energi- och miljöfrågor i bostadsrättsföreningar. Med på mötet fanns eGain som berättade om tjänsten eGain forecasting™ som ett sätt för bostadsrättsföreningar att minska sina kostnader för värme och samtidigt få ett jämnare och mer behagligt inomhusklimat.

Vad säger kunden?

Efter mötet hos SBC där vi fick en bra presentation av eGain så bjöd vi in eGain till ett enskilt möte där vi tittade på hur vår fastighet ser ut, vilka förutsättningar den har och vilka möjligheter det fanns till att spara energi. eGains representant var kunnig och lyhörd och presenterade där efter en kalkyl med en återbetalningstid på investeringen på cirka 1 år där de minskade energikostnaderna gör att den totala investeringen blir lönsam väldigt snabbt, säger Gunnar Scherman som är föreningens förvaltare i bl.a tekniska frågor.

Vi har nu haft eGain forecasting™ i ca 3 år och vi har avsevärt minskat våra uppvärmnings-kostnader och vi har även fått ett bättre inomhusklimat, främst vid snabba väderomslag. Detta är möjligt eftersom systemet anpassar värmen i förväg, istället för att hela tiden ligga efter. Dessutom lär det sig hur just vår fastighet reagerar på olika väderförhållanden och förbättrar styrningen hela tiden med hjälp av detta. Denna effektiva styrning har bland annat resulterat i att vi efter första året med eGain kom på 6:e plats av totalt 50 föreningar i Fortums stora energispartävling och då gjorde vi inga andra åtgärder i vår fastighet förutom att byta samtliga fönsterlister.

Jag tycker också vi har ett väldigt bra samarbete med vår personliga energiexpert som är tillmötesgående och snabb på att svara på frågor när vi undrar något. Föreningen är nöjda med de resultat som eGain gör och vi kan därför rekommendera andra bostadsrättsföreningar att installera eGain forecasting™ som ger bra och snabba resultat med ett mycket litet ingrepp på fastigheten, avslutar Gunnar.

Ladda ner kundcaset här (pdf) >>

Skicka oss en intresseanmälan!

Vad kul att du är intresserad! Vänligen fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart som möjligt!

Fakta

Typ Bostadsrättsföreningar

Lokalisering Stockholm

eGain forecasting™-styrd yta 5 551 m²

Gunnar Scherman
Förvaltare
Telefon 070 748 10 04